Järnvägsvagnsbelysning

Belysningsinstallationer i gamla järnvägsvagnar så som de ska se ut - liten pärlvit klotlampa i metallfot på träkonsol resp. halv-sfärisk matt kupa med brunoxiderat fäste. Utstrålar gammaldags lyx och kvalitet. Dessa (och snarlika) modeller var helt förhärskande under 1920-talet.


1920-tals-klassiker: plafond / spegelarmatur för vägg/tak med kopparfinish, matt kupa, reflektor av spegelblank metallskiva (med grop i mitten) punktlödd i ramen (lödningarna tenderar att släppa). Diameter c:a 3 dm. Baksidan är grå och har ryslig ytfinish á la "svarta tavlan". Lamphållaren (med låg porslinsring) saknar varje form av beteckning, vilket antyder tillverkning före 1924 då VDE-märkningen infördes. (En annan plafond i benvitt / lätt beige porslin från samma tid har kupa med beteckningen "DISCO 8004", Både matterad och mjölkvit kupa fanns till den (bild senare). Mer om "Disco" under RLM dome-armatur.

Se även Specialglödlampor från tåg.


Klassiker som hängt med åtskilliga decennier men idag finns inga vagnar med dessa glödlampor i ordinarie trafik (enligt uppgift från Niklas Biedermann). Ännu under 2000-talet lär man dock i södra Sverige ha kunnat hamna i en vagn med dessa lampor (jag har inte haft den turen sedan tidigt 90-tal). Armaturen är helt enkelt en tjusig lamphållare med tillhörande special-klotlampa för 24 V. De två vänstra bilderna föreställer vad som kan antas vara den "ursprungliga" modellen. Den lilla sockeln i botten är gjuten av isolit (märkt "Isolit Perstorp Sweden") och har en integrerad fjädrande cylinder. Fjädringsdjupet är uppåt en cm vilket kan misstänkas vara för att kunna skruva till lampan precis så att glipan mellan metallen och glaset försvinner, så det blir snyggt? Det blir ändå inte perfekt med de lampor jag har (c:a 1950-tal och nyare tillverkning), kanske hade de äldsta glödlamporna en mindre droppformad glaskolv? Lampgängan är för övrigt samma metallstycke som höljet! Visserligen 24V men ändå... Högra bilden är en modernare ersättning som inrymmer en "vanlig" lamphållare av mässing, för installation i 72V-system. Något smalare i basen vilket är svårt att se på bilden.


I sin rätta miljö. Klotlampor och rustik belysningscentral i avställd vagn (mässingsskyltar, porslinssäkringshållare). Den vita brytaren troligen nyare?


Lampsockel i spårvagn från 1940-talet (osäker datering, jag klantade till mina anteckningar)