Disco halvindirekt belysning (1920-tal)

1910-1920-talets inomhusbelysning bestod ofta av ett över- och ett underglas sammanhållna av en metallring. Man kan skönja en övertro på att med glasets form påverka ljusutbredningen. Även där principen med separat över- och underglas slopats för ett glas, har man i stort sett bara slagit ihop glasen till ett, och en tydlig skiljelinje går fortfarande mellan över- och underdelen.

Senare började man tänka i helt andra banor vid armaturdesign.

Se även:
ASEA Viktoria-belysning (1920-tal)
Siemens-Schuckert "Luzette" (1900-1920-tal)
ASEA: halvindirekt belysning (1910-tal) (i ASEAs huvudkontor)

"DISCO" står för "Dr Ing Schneider & Co" - en tysk tillverkare som startade 1911, vars armaturer marknadsfördes av bl a ASEA under 1920-talet. Modellerna varierade mellan helt olika typer - både globarmaturer för väggmontage, hängande taklampor med emaljerad (RLM Dome-) plåtskärm, bordslampor och gatuarmaturer.

Namnet var länge en gåta men den 22 oktober 2007 gjorde jag ett epokgörande genombrott i armaturforskningen. Flera års fruktlöst detektivarbete kulminerade i antikvariatfyndet av mastodontverket "Die Projektierung und Ausführung Elektrischer Licht- und Kraftanlagen" av Karl Wernicke från 1922, som avbildar armaturer från firman. Kombinerat med en kvalificerad gissning och en liten websökning löstes den gordiska knuten. Spiken i kistan var bildjämförelser mellan denna bok (som bara nämner "Dr Ing Schneider & co") och ASEAs "Modern Ljusteknik" från 1927 (som bara skriver "Disco").

Det är lätt hänt att vi tolkar saker utifrån vår samtid och därför tycker vissa saker verkar lustigare än de egentligen är. För visst blir det mer spännande att försöka hitta ett logiskt samband mellan disco-lamporna och John Travolta än till upphovsfirmans namn?

Att Doktor-Ingenieur Schneider & Co tillverkade DISCO-armaturer är inte konstigare än Körting & Mathiesens KANDEM-armaturer (K & M) eller Elektroholms Elhå-armaturer. Men att idag söka efter dessa äkta "discolampor" är ungefär som att söka på nätet efter "Java" för att hitta något om kaffe...

Att Schanzenbach & Co tillverkade HORAX-bordslamporna ("biblioteks-/bankirlampa" med vinklingsbar avlång grön skärm) och att Osram låg bakom WISKOTT-reflektorerna är andra läxor lärda. Men det är en annan historia...


Detta exemplar sitter på ett museum.

Möjligen museets inventarienummer på takdosan.


ASEA:s katalog "Modern Ljusteknik" 1927

Fler sidor ur katalogen: ASEA: Modern Ljusteknik (1927)