Vägbelysning vid "Kaptensvillan"

Vid den s.k. Kaptensvillan i Västerås står några höga trästolpar med gammaldags armaturer som är ur funktion sedan länge. Det roligaste är placeringen - från vägen sticker tråden av inåt skogen... Följer man ledningen hittar man en stolpe som står och och gömmer sig mitt bland träden! Den har förmodligen varit gårdsbelysning innan det växte igen. Platsen är en kulle och i berget under finns Ångkraftverkets skyddsrum tillhörigt Vattenfall som inte används längre - dörrarna är numera igensvetsade.

Armaturen kan vara från El-Be eller höra till Sieverts GEBE-serie. Skärmarna är av plast. Stolparna är (har varit...) ihopkopplade med gummimantlad luftledning som en "8" i genomskärning.

I närheten fanns också flera ASEAs mindre "järnkon" (med blankledning) monterade på identisk järnarm. En gammal filmsnutt bekräftar att de stod där redan 1937 (då med cylindrisk glasskärm). De två sista försvann under våren 2002, precis innan jag skulle fotografera dem. Jag hade tur i oturen och upptäckte det medan arbetet pågick. Dock var stolparna redan ivägkörda någon timme tidigare vilket föranledde en helkväll av letande efter att ha fått arbetarnas vägbeskrivning till tipplatsen. Skam den som ger sig och framåt skymningen, efter finkammande av ett flera hundra kvadratmeter stort område hittade jag nålen i höstacken, mot alla odds. Mer om detta senare.

Att fotografera skuggiga objekt mot ljus himmel är inte lätt om man väntar sig bra resultat...