ASEA:s 1930-talsarmatur "järnkon" med glasskärm

En armaturmodell vanlig i gatumiljö och industri under 1930- & 40-talet var vad jag informellt kallar ASEA:s "järnkon", uppenbarligen ur företagets serie modulära enhetsarmaturer från 1930-talet vilka kan ha många skepnader. Lamphuset av gjutjärn är koniskt och förekommer mig veterligen i två storlekar - den mer kompakta med sockel E27 och den höga med sockel E40. Till detta passar ett antal typer av emaljerad plåtskärm och öppen glasskärm. I gatumiljö användes vanligen en lätt välvd plåtskärm och cylindrisk glasskärm; i fabrikslolaker ofta en bred flack plåtskärm (ej på bild) med en säregen välvd glasskärm av typen på följande sida: väggarmatur för industrimiljö.

Glasskärmen är gängad och skruvas direkt i "järnkonen". Plåtskärmen hålls på plats av en fastskruvad metallring på samma sätt som i väggarmaturen med fast fot. (Tveksamt om den också förekommer med glasskärmar som kläms fast).

Mer utförlig dokumentation av dessa armaturer är tänkt att komma senare.

Järnkonen gäckade mig länge på gamla gatubilder från Västerås. Jag trodde aldrig jag skulle få tag på ett exemplar. Men en dag slog det mig att några taklampor jag haft en tid (från en riven ASEA-verkstad) i själva verket bestod av exakt denna större järnkon med en annan typ av plåtskärm. De hade legat i flera år innan jag förstod vad det var jag hade. Bilder på dessa kommer senare.


Exempel på "järnkonen" installerad i gatumiljö:
Vägbelysning på Kyrkbacken
Vägbelysning med ASEA-armaturer i Bollnäs, mm

Helsidesannons i ASEAs Tidning nr 1-2 1946. Detaljerna är inte helt identiska. Antagligen har formen ändrats en aning sedan den introducerades under 1930-talet. Att armaturen förekom 1937 är klarlagt genom en gammal filmsekvens och många gatubilder från 1930-talet.


Den mindre järnkonen med ovanligt (hemgjort?) fäste och flack plåtskärm, stolpmonterad med modern rörelsevakt på en privat tomt, synbarligen skrotad några år efter att bilden togs.


Den större järnkonen med sockel E40, på snirklig jugend-influerad svanhals monterad på byggnad uppförd 1929, med plastskärm (ej original). Troligen en "one-of-a-kind"-kombination - armaturen brukar annars inte förekomma med denna svanhals. Väggarmen/svanhalsen har nr 5550 i ASEAs katalog från 1919 (bytt till nr 3566 1925), av 1/2" järnrör, väggavstånd c:a 75 cm, Vikt c:a 2,580 kg. Samma arm förekommer vid en antik vägglampa, (så när som på vägg- och lampfästet).

Tipsa mig. Vet du något ställe där liknande armaturerr sitter uppe, ligger undanlagda eller håller på att rivas? Jag är mycket intresserad av att få veta!