Upplysta portskyltar

Gamla portskyltar brukar kunna vara trevligt utformade. Här några exempel. En skylt snarlik den trekantiga kilen nytillverkas glädjande nog idag, i kopparfinish! Det har annars varit dåliga tider för portskyltar de senaste decennierna, en idiotisk trend som pågår ännu i nådens år 2013 är att sätta platta skyltar (numera med LED-belysning) dikt mot husväggarna vilket naturligtvis ger usel synbarhet från sidan.
1930-1940-tal. Sidorna består av två hopsatta glasskivor (en klar, en vit opaliserad) mellan vilka sitter en genomskinlig plastfilm med siffrorna i okänt material. Det är denna plast som åldras av lampans värme och ger den gulnade patineringen. Botten är en matt glasskiva. Plåten som ska täcka glipan längst fram saknas och har ersatts av en böjd metallpinne inträdd i skruvhålen för att hålla ihop "tak och golv". Lamphållaren är av följande modell:


Svårdaterad. Gissning: 1960-tal - innehåller gulnad "sockerbit" (kopplingslint) i hård plast samt plastkablar. Porslinslamphållaren ser misstänkt ny (liten) ut. Armaturen verkar vara tillverkad av koppar och sitter på en liten träplatta vilket i och för sig minner om tidigt 1900-tal. Det var nog avsikten när den tillverkades.