Stolparmatur med glasskärm (1933-1964?)

Parkbelysning av äldre typ med stolparmatur med som placerar lampan rakt över stolpen under ett lätt koniskt tak likt en "kineshatt", uppburet av två armar. Kan tyckas opraktiskt med dagens mått mätt, men ganska charmigt. Stolpe av grön / svart-lackerat järn, fäst i cementfoten med fyra skruvar. På armaturen i den undre raden t.h. (i ett annat område) är taket mjukt välvt och ej koniskt. Modellerna kan sägas vara en modernisering av klassiska "lyktformer" där man tillämpat tidens ljustekniska kunskap då konceptet med öppna glasskärmar för utomhusbelysning var som störst.

Sannolikt ELHÅ-armaturer från Elektroholm, samtida eller efterföljare till Elektroskandia SEM 312.

Stadsdelen där de två översta bilderna är tagna ska ha byggts ut i mitten av 1930-talet vilket stämde med min ursprungliga dateringsgissning. Däremot byggdes radhus-kvarteren där de sitter 1964 vilket förvånar.

1960-talet är anmärkningsvärt sent om man ser till detaljerna: Skärmen är nämligen av glas - en sort som är starkt utrotningshotad pga dess sprödhet och utsatthet. Den kläms fast mellan två metallringar, hopskruvade med fyra skruvar och bildar en modul som skruvas fast med "nyckelhål"-skruvhål. Fästet kallades SEV-system (efter Stockholms Elverk). Det verkar ha uppkommit då ASEA:s armatur nr 3979 introducerades c:a 1929-1930. Samma fäste förekommer bl a i brolyktorna och verkstadsarmaturen. Det var vanligt under 1930- och 40-talet.

Juni 2002: Samtliga armaturer enligt de två övre bilderna har bytts mot tunnplåtsarmatur av tristaste modell med dassigt plastlock och ilsken natriumlampa (Philips SGS 101). Jag upptäckte det tre veckor för sent och kontaktade Mälarenergi som haft hand om det. Armaturerna var redan körda till återvinningsföretaget Stena och jag besökte även dessa. Efter grävande i skrotlådor och utfrågning av chefen var jag tvungen att ge upp. De hade redan blivit ivägkörda och troligen redan malda till flis för materialåtervinning. Kontaktade även Stena Fragmentering utan resultat (att finkamma ett område stort som flera fotbollsplaner med skrotcontainers vore orealistiskt).

Bostadsföreningen begärde byte eftersom man "inte kunde få tag på kupor" till dem. Tacka fan för det när de slängs i sådan takt! Mig veterligen fanns dessutom inget behov av utbyte eftersom de var hela. Jag har senare (september 2002) upptäckt samma modell på annan ort, dock med trasiga kupor utan möjlighet till utbyte. Så går det!


Mitten av 1930-talet eller 1964?
R.I.P. † maj 2002


Något större, c:a 1960-tal? Dessa gamla armaturer nyinstallerades så vitt känt då gammal bebyggelse rustades upp på 1960-/1970-talet (Kyrkbacken, Västerås). Ljuskälla: glödlampa (senare bytt mot lysrörslampa). Med plastskärm. Byttes tidigt i juli 2003 mot nytillverkad "lykta".

Se även:
Parkarmatur Elektroskandia SEM 312
Gatubelysning på Norrbro (armatur med tre armar)

Tipsa mig. Vet du något ställe där liknande armaturer står uppe, ligger undanlagda eller håller på att bytas? Jag är mycket intresserad av att få veta!