Denna sida ser snyggare ut med Javascript på.

Denna sida ser snyggare ut med Stylesheets på.

Nyheter:

10 januari 2021:
Kopparlunden i Västerås - med f.d. Svenska Metallverken / Gränges / Outokumpu samt ASEA:s Emausverkstad (där Sveriges största kraftverksgeneratorer tillverkades fram till 1960-talet) - kommer att bli bostadsområde. Detaljplan 1878 är under granskning t o m 2021-02-14. För ett år sen skickade jag in ett relativt långt samrådsyttrande (PDF-dokument).

25 februari 2018:
https://www.youtube.com/watch?v=R1kR86ba4lQ
Jag har besökt Sveriges enda (!) neonglasblåsare i verkstaden. LED (GE Contour) har ökat men äkta neon är ett kulturarv som bör föras vidare. Filmade lite också, helt improviserat och både ofokuserat och missriktat men att fånga spontaniteten är en poäng i sig. Kanske kan det glädja någon ändå. (45 minuter).

3 oktober 2017:
Har äntligen uppdaterat
Stockholms Elektricitetsverks gatuarmatur för linspann, ASEA modell 3979
Armaturen är resultatet av iterativ design under åtta år!

21 juli 2015:
Har äntligen identifierat armaturerna i
Bullerforsens kraftverk

24 aug 2014:
Filmproducent? Genom ett crowdsourcing-projekt står jag som producent av en ny dokumentärfilm om Trafikverkets rivningar av historiska byggnader. Filmen Fyra drömmar och tusen rivningar / Four Dreams and a Thousand Demolitions av Peggy Eklöf och Elzbieta Jasinska Brunnberg har premiär den 9 september 2014 på
Lund International Architecture Film Festival.
Facebook
29 Media
29 Media - Vimeo

1 aug 2014:
Nu släpper jag en del av allt jag gjort de senaste åren. Panoramafoton motsvarande drygt 1000 delbilder. Nya sidor:
360 graders panoraman
Transformatorhuset vid sågen
ASEA:s Tegnér-område, kulvert
Stockholms gasverk, gasklocka 4
Nyhamns cellulosafabrik
Orörda villan från 1905

Många många arbetstimmar ligger bakom dessa panoraman. Sidorna kommer att utökas framöver.

10 sep 2013:
Uppfräschning av designen pågår. Bakgrundsbilder mm kan variera under en testperiod. En mer marknadsinriktad sida, Tjänster tillagd.

31 aug 2013:
Semestern gick i industrihistoriens tecken. Vilka resor, vilka möten! En fem dagars nordlig roadtrip kördes stenhårt från 10 på morgonen till 4 på natten, non-stop (tacka ljuset för det). Sen blev det en till. Studiebesöken har omfattat flera kraftverksmuseer (Finnfors så fantastiskt att jag återkom tre dagar), reservupplagsplats (omformarstation), andäktigt transformatorhus i skogsbrynet, vattentorn med 1800-talet starkt närvarande mm. Gjorde Örnsköldsvik - Västerås med 100 kg marmortavla i bilen... (från ett kraftverk som revs för 20 år sedan) Har också fortsatt fylla i luckorna i min fleråriga dokumentation av Stockholms gasverk. Ett antal 360-graders panoraman och många tusen bilder tagna.

Kalklinbanan Forsby - Köping lever farligt! Nordkalk har redan påbörjat rivning. En ny förening har bildats, vilka vill bevara hela banan:
Föreningen Kalklinbanan Forsby-Köping
medan Kalklinbanans Vänner har långt framskridna förhandlingar att bevara en fjärdedel av banan. Frivilliga arbetande behövs. Jag är anmäld.

26 juni 2013:
ASEAB-dosa hittad i 1896 års katalog:
Strömbrytare (+ säkringshållare)
Texten något uppdaterad på någa sidor:
Glimlampor / neonlampor
Vridströmbrytare bakelit, droppsäker, CAW

15 feb - 15 mars 2013:
Ångkraftverkets Vänner
har en ny fotoutställning "Dåtid - nutid - framtid" i Västerås Stadsbibliotek och på nätet med material av mig. Det innebär premiär för några av mina 360-graders panoraman jag tagit under två års tid. Ett par hundra panoraman återstår sedan att publicera i framtiden! Över 60,000 delbilder - världens största panoramaprojekt? Se länk överst på föreningens websida (som jag också designat).

24 mars 2012:
Tillberga omformarstation
har fått några välbehövliga utökningar i texten. I övrigt glest med uppdateringar men mycket fotograferande bakom kulisserna.

12 april 2011:
Byggstart för Kokpunkten i Västerås ångkraftverk

På industrispaning i Norge...

11 november 2010:
Järnvägsstolpar utökad med mer detaljinfo om stolptyper vid olika banor. Klassisk "balja" för lågtrycksnatrium identifierad som ASEA.

19 oktober 2010:
Min kanske produktivaste sommar hittills närmar sig sitt slut. 8 kraftverk, >5 transformatorstationer, två ångsågar, två lokstall, två gruvor, ett kalkbruk, ett gasverk, ett sanatorium, ett ålderdomshem, en grosshandlarvilla, ett pannhus samt ett par pumphus (oräknat platser med endast exteriörer) har gett drygt 8000 nya bilder på ett område från Oskarshamn i söder till Vassijaure i norr. Jag kör hårt tills vintern kommer - bli inte förvånad om du ser en figur med kamera beundra Stockholms understationer i veckan. Av detta syns ännu inget på websidorna - flera års material väntar på att läggas ut, men hav förtröstan...

25 september 2010:
Samlingen bidrar med rekvisita till den amerikanska filmatiseringen av Millennium-trilogin (Män som hatar kvinnor). 10 praktexemplar av den historiska gatuarmaturen ASEA nr 3979 kommer att lysa upp vita duken under minst några sekunder. För historisk korrekthet i scener som utspelas i "Hedestad" 1966 rekonstrueras fasader, skyltar och gatubelysning vid Drottninggatan i Uppsala för inspelning den 25 september. Jag är stolt över att ha kunnat ordna det "omöjliga". Det blir ett lyft jämfört med tidigare svenska filmproduktioner, som tummat på historisk korrekthet på områden som "ingen" märker (läs: utomhusbelysning). Se mer:
UNT: I dag är Uppsala Hedestad (2010-09-24)
SR: Millennium på plats i Uppsala (2010-09-24)
Aftonbladet: Hollywood superladdar (2010-09-11)

7 april 2010:
Ångmaskinen vid Forneby såg - ett äventyr i 142 bilder!
13 mars 2010:
Modernismens armaturer (uppsats av Sebastian Rasmusson-Honnér inom arkitektutbildningen vid Chalmers, Göteborg, <lomasebbe AT hotmail.com>)

21 januari 2010:
Kohlswa Jernverks transformatorhus

Äldre uppdateringar **