Vattenfalls personalbostad invid kraftverk

Vid kraftverksbyggen, ofta långt från närmaste ort, uppfördes ofta små anläggarsamhällen för att inhysa driftpersonal. Det var standardiserade hus, ofta av prefabricerad s. k. skivhuskonstruktion.

Läs mer om vattenfalls personalbostäder i Statens Vattenfallsverk Under Fyra Decennier, kapitel 39 (1948)

I det här huset på den norrländska landsbygden bodde maskinisten för ett mindre kraftverk byggt 1940-1943. En lokal-legend som blev vid sin post och med sin familj stannade här hela sitt liv - bara någon knapp kilometer från sitt barnsdomshem.

Ett gammalt hem jag besökt många gånger innan det äldre paret gick bort. Huset stod därefter tomt några år innan det revs sommaren 2003. Strax dessförinnan hade jag chansen till ett sista återseende, nu med huset i sitt mest avskalade urutförande utan personliga inredningsdetaljer.

Det mesta av elektriskt intresse för eftervärlden räddades i samma veva. Jag tror att den gamle "kraftkarlen" gav sitt tysta gillande. (Av honom har jag fått överta både en och annan spännande gammal pryl sedan barndomen.)

Av Vattenfalls 40-årsbok ovan framgår att totalt endast några hundra sådana hus från tiden byggts i landet. Det är en viktig del av den svenska elhistorien som inte bör undgå bevarande och byggnadsminnesförklaring. Det höll ju på att gå illa för Krångede kraftverksby som var nära rivning men 2002 såldes för några tior till privatpersoner. (Rivning hade kostat i storleksordningen 700000 kr).

Husen kan skilja sig en aning från vanliga bostäder: Förutom de permanent boende, finns här ett "överliggningsrum" och dubbla uppsättningar av kök och toa. Källaren är välförsedd med fördelingstavla med fyra(!) kWh-mätare: en för värme (på separat stamledning), en för belysning, en för gästrummet och en för allmän el i övrigt (om jag minns rätt).

I hallen sitter ett skåp med en kontrollpanel för enklare styrning av kraftverket. Man byggde ordentligt på den tiden... det står nog inte långt efter Egyptens pyramider. Man har lyckats klämma in 50-kilosåbäket till kontrollpanel i ett hål i väggen som är på millimetern stort nog. Väggen förresten, är gjord av decimetertjockt massivt trä (bärande vägg?). Att rädda skåpet före rivningen skulle ta tid - en fånig liten kant på en bräda satte stopp för lyftet. Lösningen blev upp-och-nedvänd domkraft mot en pall på en stol (som sedermera gick sönder). Till sist kunde skåpet räddas.

Som vanligt bilder med "elektrisk inriktning". I efterhand hade nog fler överblicksbilder varit önskvärt. Å andra sidan, en vägg är en vägg...


I hallen möts man av en ovanlig manöverpanel för enklare styrning av kraftverket

Manöverskåpet öppnat.

Smaklig spis

Kokvrå till överliggningsrum, utsikt över dammen

Öppen spis

Köksskåp, kylskåp Electrolux

Oväntad ringklocka överraskar invid fönsterkarmen. Dags att dra på sig rocken och gå (skrida) till verket?
Vacker elementkran (radiatorventil)
Proppskåp SEF

Proppskåp m.m.

Liten garderobsinstallation

Mätaravläsningar sträcker sig tillbaka till 1958. Intressant hur strömförbrukningen accelererat med åren.

Kopplingsplint och (ihopspikad, fast monterad) batterilåda till telefoni

Batterilåda av trä

Torrelement Pertrix, tillv. 1945 (1,5 V?). Läckaget spred en himmelsk söt doft(!)

Batteri-etikett

Tvättmaskinen som Gud glömde (Wascator)

Kvinnofällan sedd bakifrån

Vedeldad vattenvärmare, betongkar

Kargt badrum

Ergonomiskt badkar med lejontassar (jfr. dagens)

Källarkranarna var snygga förr! (Räddat)

Pannrummet: skötselföreskrifter