Kopplingsdosor i porslin (kulodosor)

Rund kopplingsdosa helt i porslin med fastkittade skruvfästen för ledningarna. Kabelhålen runt om tas upp av installatören genom att spräcka porslinet längs därför avsedda försvagningar (brottanvisningar). Utseendet kan variera något, mer sirliga varianter finns. Idag ersatt med rektangulära plastdosor.

Vid placering vid en taklist hakades i allmänhet listen ur för dosan så ledningarna längs listen gick rakt in i dosan. Mycket jobb, men man hade tid då, och snyggt blev det.

Fler kommer senare.


Vanlig modell av Ifö.


Dito av annat fabrikat. (Industrispionage?)


Överst: Kuhlo-dosa av okänd tillverkare med logo bestående av "triangel med blixtar från hörnen", även isärtagen. Nyinstallerade c:a 1939. Nederst: Takdosa för hängande lampa i tygledning, isär. Se samma sort monterad till vänster: pendelarmaturer.

Kabelfästskruvarna är egentligen muttrar - de består av en invändigt gängad hylsa med en utskjutande pinne i mitten som håller fast kabeln och liknar i genomskärning ett "m" eller "E". De gängas på en ihålig "skruv" klyvd i två halvor mellan vilka ledningarna placeras och dras fast.