Gatuarmatur ASEA nr 3979 (1930)
- "Stockholms Elektricitetsverks modell"

Det är med stolthet jag kan presentera denna stilbildande gatuarmatur framtagen av ASEA åt Stockholms Elverk så tidigt som 1929-1930.

En armatur för hängande montage i linspann över vägen med oöverträffat smäcker design där man på ett genialiskt sätt integrerat wire-fästet med effekten att wiren går "genom" armaturen. Ingen klumpig dosa här inte!

"Stockholms Elektricitetsverks modell" blev något av en klyscha som i marknadsföringen klistrades på ett flertal armaturer av både Elektroskandia och ASEA. Man ville uppenbarligen framhålla när något officiellt användes i den konungliga hufvudstaden!

Den tidigaste förekomst jag hittat var vid Stockholmsutställningen 1930. Det är inte osannolikt att man tog fram modellen inför utställningen - belysning var ett viktigt inslag i utställningen och där och då introducerades funktionalismen på bred front i Sverige och denna armatur utgör ett av de tidigaste svenska exemplen på rationell funkis-design inom industribelysning. Se annonsen "Modern armatur för gatubelysning" - den var verkligen modern på den tiden! Principiellt likartade armaturer skulle komma att dominera uppåt fem decennier framåt! Tänk bara på alla "byhattar" som hemsökt gatorna sedan minst 1960-talet - men det började med nr 3979!

Stockholms gatubelysning moderniserades kraftigt under 1930-1931, varvid bl a ASEAs Nr 3979 (för linmontage) och en liknande Siemens-modell av plåt (för stolpmontage) användes flitigt.1

Utanför Stockholmsutställningen 1930 stod för övrigt också Kurt von Schmalensees "Norrbrostolpe" tillkommen 1928 - se Gatubelysning på Norrbro.

Senaste kända installation är i fabrik byggd 1950 (linverk, Metallverken, Västerås).

Än idag kan man se den längs vissa gator i Borås. Men dess dagar är räknade.


Annons i ASEAs Tidning nr 4-5, april-maj 1933, s76

Modellen kan vara inspirerad av Disco:s (betydligt klumpigare) gatuarmaturer från 1920-talet, om vilka ASEA i sin katalog Modern Ljusteknik 1927 skriver: "Denna armaturtyp betecknar det senaste inom gatubelysningstekniken och har på kontinenten väckt stort intresse." Strax därefter introducerade man nr 3979.


Modern Ljusteknik s88: Disco djup- & bredstrålig armatur


Fotnot:
1. Ljuskulturs månadblad 1931

Två storlekar för lampor med sockel E27 / E40.


Kopplingshuven avskruvad. Överst tryckplattan under vilken wiren löper i ett spår.


Glasskärm fäst med tryckringar enligt "SEV-system" (Stockholms Elverk). Fästet användes bl a i många av ASEA:s industriarmaturer de följande 20-30 åren, se ASEAs standard-armatur med glasskärm.


Smutsig glasskärm före rengöring, just räddad via traversen högt under taket i f. d. Metallverken, Västerås. Sot-rekord? Vim / Jif gör susen.


Montage i ett rivningshotat verkstadsskepp före räddning. Armaturen har sluppit sitta ute i regn och rusk, till skillnad mot de flesta, och är som ny under sotlagret.


Stockholmsutställningen 1930


Intressant montage med blankledning gående i gatans längdriktning på små knoppisolatorer!? Knappast någon lär ha tänkt på att man fick med gatlyktan då gruppfotot togs...