Gatlykta, "byhatt"

"Byhatt" - relativt vanlig gatlampa bestående av en "hatt" i aluminium och en plastskärm som skruvas fast med två "nyckelhålsfästen". Ljuskällan är 125 W kvicksilverlampa och hatten rymmer erforderlig reaktor och kondensator till denna. Verkar inte förekomma på gatubilder från tidigt 1960-tal och bakåt. Tidsuppskattning blir 1960-tal och senare. Tidigare liknande modeller var mer klumpiga då förkopplingsdonen uppenbarligen erfordrade större utrymme. Modellen på dessa bilder, tillverkad av ASEA Skandia & Cebe, nyinstallerades i gatumiljö så sent som under tidigt 1980-tal men har ofta getts en livslängd om 20-talet år och har nu bytts ut på många platser. Något smäckrare motsvarigheter tillverkas än och finns i varje välsorterad elfackhandel men de verkar nu sällan installeras i offentlig miljö i stadskärnor. Längs mindre vägar är den alltjämt vanlig.


Udda stolparm i Krylbo


Nåt slags hembygge av dubiös natur djupt i de Norrländska skogarna.

Nu är dess epok tyvärr snart över i Västerås.

Notera den gulnade plastskärmen nere till vänster på högra bilden ovan - plastskärmar kan åldras snabbt om de utsätts för UV-strålning. Troligtvis har den lampan haft en kvicksilverlampa med trasig ytterkolv, så att gasurladdningens starka UV-ljus sluppit ut. Titta aldrig direkt på en trasig gatlykta som lyser "turkos". Stor del av ljuset ser du inte för det är ultraviolett.


Den gamla modellen av cementbas - stolpen skruvas fast i ett i cementfoten gjutet stålrör. Idag är skruvarna och röret ersatta med en gummipackning. Skruvmodellen kan ge problem med rost(?) och brukar ibland fyllas med kitt.