Fagersta Bruk

I september 2002 revs ångcentralen på Fagersta Bruk. Uppförd 1942, utgjorde den av allt att döma brukets värmecentral och kan kanske sägas vara en efterträdare till ångkraftcentralen från 1911.

Rivning av så pass stora objekt låter sig inte göras i en handvändning - till att börja med fick man lassa ut säckvis med fågelträck som samlats under åren byggnaden stått öde. Det är viktigt, då det utgör grogrund för sjukdomar och ohyra* och en okontrollerad rivning skulle sprida det för vinden. Därefter skalade man av tegelväggen ned till stålskelettet, vilket sedan klipptes och nedlades. Entreprenadmaskinens arm fick förlängas med två balkar vilka emellanåt fick bytas då de alltmer började likna ett U... Ett humoristiskt inslag var en tegelkloss som for iväg och landade några decimeter från maskinistens parkerade bil. Ångcentralen gav sig inte utan strid.

*inte in i en byggnad där golvet täcks av tjocka lager fågelbajs. Gör man det, kan man dra på sig loppor!

Rivningen av Ångcentralen på Fagersta Bruk


Steg 1


Steg 2: Tegelfasaden kläs av.


Steg 3: Stålbalkar klipps med hydraulisk sax.


Ett nedlagt stålverk på området


Delar av bruksområdet börjar likna en spökstad, med döda fabriker likt denna.


Lustig syn: en reflektorlampa i taket har lossnat ur armaturen och hänger riskabelt i en skör tråd...


Nedtagna strålkastare (från 1970-talet?) ligger i stora berg i ett rum. Intresseklubben noterar att reflektorerna har ett centimetertjockt radiellt räfflat ("radial wave") glasskikt som ska diffusera ljuset.